Октобар – Национални месец правилне исхране

DSCN1381Дом здравља ,,Др. Никола Џамић” обележио је Светски дан хране, 16. октобар. Слоган овогодишњег Светског дана хране: „Безбедност хране у свету – климатске промене и енергија биљног света“, скреће пажњу да у условима глобалног загревања и загађивања планете, заштита извора и безбедности хране има изузетну важност у заштити и очувању здравља људи.

Кампању Октобар-месец правилне исхране реализовала је патронажна служба предавањима у нижим разредима Основних школа у Врњачкој Бањи, изложбама у Дому здравља и у Удружењу пензионера.Циљ кампање је информисање најшире популације за стицање знања у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани,формирање исправних ставова и понашања појединаца, а посебно деце.
Истраживања у Србији показују да су заступљене погрешне навике у исхрани у свим категоријама становништва, од деце до старијих особа. То представља значајан фактор ризика од обољевања и умирања од масовних незаразних болести, од којих у нашој средини предњаче болести срца и крвних судова и малигне болести. Према подацима Министарства здравља из 2006.године,  у Србији је са прекомерном телесном масом регистровано  54,5%, од тога 18,3% гојазних и 36,2% предгојазних. Потхрањених је било 2,3%. Код деце и омладине од 7-19 година забележено је 11,6% умерено гојазних и 6,4% гојазних, што представља пораст у односу на 2000.годину. Сваки пети одрасли становник Србије при избору начина исхране никад није размишљао о здрављу.

Веома важан аспект правилне исхране је и здравствена безбедност намирница, јер здравствено исправна храна смањује ризик од разних болести које настају уношењем контаминиране (загађене) хране биљног или животињског порекла.

DSCN1389