Обележен Светски Дан Срца

Ове године Светски дан срца, 29. септембар, обележава се под слоганом „Обећавам да… за моје срце, за твоје срце, за сва наша срца”.
На тераси Школског ресторана „Истра“ традиционално су Црвени крст, Дом здравља, Специјална болница „Меркур“ и Специјална болница за интерне болести организовали акцију бесплатног контролисања крвног притиска и нивоа шећера у крви за све заинтересоване грађане. Од здравствених радника, том приликом могао се добити и драгоцен савет.
– „Ми се ангажујемо са циљем подизања нивоа свести пацијената, како треба да се понашају, какав је здрави стил живота. Наставићемо у том тренду и мислим да је ова акција важна и битна„, рекла је др Весна Малићанин, директорка Дома здравља „Др Никола Џамић“.

Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смрти и инвалидитета у свету. Да би се то променило, људи широм света треба да обећају да ће утицати на четири главна фактора ризика (употреба дувана, неправилна исхрана, физичка неактивност и штетна употреба алкохола).
Мале промене у животном стилу могу утицати на здравље нашег срца. Престанак пушења, правилна исхрана, 30 минута физичке активности дневно може да помогне у превенцији болести срца и крвних судова.