Светски дан здравља, 7. април 2019.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, уз подршку Министарства здравља РС сваке године обележава 7. април, Светски дан здравља, као један од значајних датума из Kалендара јавног здравља.
Овогодишњи слоган Светског дана здравља је: „Примарна здравствена заштита – основ универзалне покривености здравственом заштитом”.
Једно од основних људских права је право на здравље. Најмање половина људи у свету тренутно није у могућности да добије основне здравствене услуге. Универзална покривеност здравственом заштитом омогућава да појединци и заједнице добију здравствене услуге које су им потребне без финансијских трошкова. Људи треба да имају довољно информација о здрављу и о потребним услугама, да би на одговарајући начин водили рачуна о свом здрављу и здрављу својих породица. Здравствена заштита представља комбинацију личне и колективне одговорности за здравље. Институционализована здравствена заштита је организована делатност друштва.
Kвалитетна и приступачна примарна здравствена заштита је темељ универзалне покривености здравственом заштитом. Kроз њу се реализује први контакт са професионалном здравственом заштитом и успоставља континуитет здравствене заштите.
Светски дан здравља је и ове године прилика да подсетимо становништво на значај здравих стилова живота и превенцију фактора ризика за настанак најчешћих поремећаја здравља. Поводом обележавања Светског дана здравља одржане су здравствено-промотивне активности у локалној заједници као што је Базар здравља у заједничкој организацији Дома здравља, Црвеног крста, Спец. Болнице за интерне болести, Спец. Болнице за лечење дијабетеса Меркур и Женског центра Милица.

[ngg src=“galleries“ ids=“10″ display=“basic_thumbnail“]