Светски дан здравља, 7. април 2018. године

Светски дан здравља, 7. април 2018. године – Универзална покривеност здравственом заштитом: доступна и приступачна свима „Здравље за све”

Светски дан здравља 2018. године посвећен је доступности здравственој заштити и обележава се под слоганом „Здравље за све”. Ове године је и јубиларних 70 година од првог обележавања овог важног датума од стране СЗО.

 Зашто је важна универзална доступност здравственој заштити?

Здравствена заштита је организована и свеобухватна делатност друштва, чији је основни циљ остварење највишег могућег нивоа очувања здравља грађана.

Здравствена заштита обухвата:

  1. очување и унапређење здравља- сузбијање фактора ризика за настанак обољења, стицање знања и навика о здравом начину живота;
  2. спречавање и рано откривање болести;
  3. правовремену дијагностику, благовремено лечење, рехабилитацију оболелих и повређених;
  4. пружање информација које су потребне за одговорно поступање и за остваривање права на здравље.

Здравствену заштиту у Републици Србији становништво остварује преко здравственог осигурања које постоји као обавезно и добровољно здравствено осигурање.

У Врњачкој Бањи Светски дан здравља је још једном обележен кампањом на Променади. Тимови здравствених радника – Дома здравља, Специјалне болнице за интерне болести  и Специјалне болнице за лечење дијабетеса “Меркур” као и Црвени крст, становништву су пружали савете, услуге мерења артеријске тензије и гликемије.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“8″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“100″ thumbnail_height=“75″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show as slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]