Светски дан хране и Октобар – месец правилне исхране

Правилна исхрана – улагање у будућност

У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године Светски дан хране, 16. октобар обележава се под слоганом: Правилна исхрана – улагање у будућностса фокусом на смањење броја гладних у свету.  

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” сваке године припрема обележавање Светског дана хране и кампању Октобар – месец правилне исхране. Ове године је тим поводом расписан конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике нижих разреда основих школа на тему „Правилна исхрана – улагање у будућност“. У Врњачкој Бањи је патронажна служба Дома здравља  организовала и предавања и изложбе  на тему унапређења исхране.

После периода пада, учесталост глади у свету поново расте. Према најновијем извештају ФАО, данас више од 815 милиона људи пати од хроничне потхрањености, дакле једна на сваких девет особа,а од тога 60% чине жене.

Кључне чињенице:

 • Око 80% екстремно сиромашних живи у руралним подручјима. Вецћина њих живи и зависи од пољопривреде.
 • Сваке године, глад убија више људи од маларије, туберкулозе и АИДС-а заједно.
 • 45% смртности одојчади се односи на потхрањеност. Застој у развоју и даље утиче на 155 милиона деце млађе од пет година, док је истовремено, гојазност деце у порасту.
 • 1,9 милијарди људи – више од четвртине светске популације – пате од прекомерне тежине, а гојазност одраслих у свету убрзано расте.
 • 3,4 милиона људи умре сваке године због превелике тежине и гојазности.
 • ФАО процењује да пољопривредна производња мора порасти за око 60% до 2050 године, како би се обезбедила довољна количина хране. Сукоби, екстремни временски догађаји везани за климатске промене и успоравање привреде представљају ризик за овај циљ.
 • Велики број гладних широм света, 489 милиона,од којих 75 процената чине деца са застојем у расту и развоју до пет година живота, живе у земљама погођеним ратним сукобима.
 • Климатске промене такође утичу на погоршање стања глади у свету.
 • Трећина хране која се произведе широм света се изгуби или узалудно потроши.

Зато је Светски дан хране  и прилика да се укаже на значај постизања циља одрживог развоја – без гладних до 2030. године.

Кључне поруке Светског дана хране 2018. године:

 1. Неопходне су хуманитарне акције у циљу прикупљања помоћи ради решавања проблема исхране и хигијене.
 2. Даље улагање у развој пољопривреде кроз иновативне политике.
 3. Прилагођавање пољопривредне производње климатским променама и решавање проблема безбедности хране у климатски осетљивим подручјим.

 

[ngg src=“galleries“ ids=“9″ display=“basic_thumbnail“ show_slideshow_link=“0″]