Светски дан хране и Октобар – месец правилне исхране
„Правилна исхрана – улагање у будућност”
У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године Светски дан хране, 16. октобар обележава се под слоганом: „Правилна исхрана – улагање у будућност” са фокусом на смањење броја гладних у свету.
Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” сваке године припрема обележавање Светског дана хране и кампању Октобар – месец правилне исхране. Ове године је тим поводом расписан конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике нижих разреда основих школа на тему „Правилна исхрана – улагање у будућност”. У Врњачкој Бањи је патронажна служба Дома здравља организовала и предавања и изложбе на тему унапређења исхране.
После периода пада, учесталост глади у свету поново расте. Према најновијем извештају ФАО, данас више од 815 милиона људи пати од хроничне потхрањености, дакле једна на сваких девет особа,а од тога 60% чине жене.
Кључне чињенице:
- Око 80% екстремно сиромашних живи у руралним подручјима. Вецћина њих живи и зависи од пољопривреде.
- Сваке године, глад убија више људи од маларије, туберкулозе и АИДС-а заједно.
- 45% смртности одојчади се односи на потхрањеност. Застој у развоју и даље утиче на 155 милиона деце млађе од пет година, док је истовремено, гојазност деце у порасту.
- 1,9 милијарди људи – више од четвртине светске популације – пате од прекомерне тежине, а гојазност одраслих у свету убрзано расте.
- 3,4 милиона људи умре сваке године због превелике тежине и гојазности.
- ФАО процењује да пољопривредна производња мора порасти за око 60% до 2050 године, како би се обезбедила довољна количина хране. Сукоби, екстремни временски догађаји везани за климатске промене и успоравање привреде представљају ризик за овај циљ.
- Велики број гладних широм света, 489 милиона,од којих 75 процената чине деца са застојем у расту и развоју до пет година живота, живе у земљама погођеним ратним сукобима.
- Климатске промене такође утичу на погоршање стања глади у свету.
- Трећина хране која се произведе широм света се изгуби или узалудно потроши.
Зато је Светски дан хране и прилика да се укаже на значај постизања циља одрживог развоја – без гладних до 2030. године.
Кључне поруке Светског дана хране 2018. године:
- Неопходне су хуманитарне акције у циљу прикупљања помоћи ради решавања проблема исхране и хигијене.
- Даље улагање у развој пољопривреде кроз иновативне политике.
- Прилагођавање пољопривредне производње климатским променама и решавање проблема безбедности хране у климатски осетљивим подручјим.
[ngg src=”galleries” ids=”9″ display=”basic_thumbnail” show_slideshow_link=”0″]