Обука за лекаре на тему репродуктивног здравља

У Врњачкој Бањи је завршен тродневни тренинг за лекаре на тему Превенција, дијагностика и лечење карцинома дојке коме је присуствовало 20 лекара из Србије и Црне Горе. Тренинг је одржала проф. др Зорица Милошевић, специјалиста радиологије са дугогодишњим искуством на Институту за онкологију и радиологију у Београду.

Обука је организована у оквиру прекограничног пројекта „ИМПОРТАНТ – Унапређење репродуктивног здравља у Србији и Црној Гори/ИМПровемент оф Репродуцтиве Хеалтх ин Сербиа анд Монтенегро” који има за циљ унапређење квалитета и доступности услуга у области репродуктивног здравља и нивоа свести становништва о значају здравих стилова живота и превенције у очувању репродуктивног здравља, посебно за социјално рањиве категорије становништва. Пројекат реализује Дом здравља Нови Пазар у сарадњи са ФОРС Монтенегром – Фондацијом за развој сјевера Црне Горе.

Пројекат ИМПОРТАНТ финансира Европска унија у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Србија – Црна Гора 2014-2020. Уговорно тело за пројекат је Министарство финансија Републике Србије – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ.

Главне пројектне активности укључују организовање превентивних прегледа, набавку нове опреме и возила за јавне здравствене институције у циљном подручју, обуке за коришћење нове опреме, прекограничне тренинге за медицинско особље на теме везане за превенцију, дијагностику и лечење карцинома дојке и карцинома грлића материце, предавања за жене и омладину на тему репродуктивног здравља, спровођење истраживања о знању и навикама везаним за репродуктивно здравље, кампању подизања нивоа свести грађана, израду публикација о значају здравих стилова живота, превентивних прегледа дојки и гинеколошких прегледа, прекограничну конференцију на тему унапређења репродуктивног здравља и сл.

Овај двогодишњи пројекат, чија реализација је почела 1. децембра 2021.године, се спроводи у Новом Пазару, Новој Вароши, Пријепољу, Рашки, Сјеници, Прибоју, Врњачкој Бањи и Тутину у Србији, и у Никшићу, Пљевљима, Андријевици, Беранама, Бијелом Пољу, Гусињу, Жабљаку, Колашину, Мојковцу, Петњици, Плаву, Плужинама, Рожајама и Шавнику у Црној Гори.

Укупна вредност пројекта ИМПОРТАНТ износи преко 352.000 еура, од чега Европска унија финансира скоро 250.000 еура. Вредност пројекта за Србију износи преко 124.000 еура, од чега је допринос Европске уније преко 105.000 еура.

За више информација можете контактирати Самира Качапора, координатора пројекта, Дом здравља Нови Пазар (тел: +381 60 660 05 01, е-маил: скацапор@мyселф.цом).

Врњачка Бања, 17. март 2023.