Обука радника Службе хитне помоћи: Први траума преглед и стабилизација политрауматизованог пацијента

Дана 20. јуна 2024. године, у организацији начелника Службе хитне помоћи (СХП) др Зорице Шарац Лаковић, одржана је обимна вежба посвећена првом траума прегледу и стабилизацији политрауматизованог пацијента у саобраћајном удесу. У овој вежби су учествовали сви радници СХП, са посебним фокусом на правилно коришћење КЕД-а (Kendrick Extrication Device), кључног за стабилизацију кичме код повређених.

Приступ пацијенту

Прва фаза вежбе укључивала је правилно приступање пацијенту, што подразумева адекватно процењивање ситуације, обезбеђивање места несреће и успостављање сигурног окружења за рад.

Одређивање виталних параметара

Следећи корак је био одређивање виталних параметара пацијента, укључујући пулс, крвни притисак, ниво свести, дисање и сатурацију кисеоника. Ово је од суштинске важности за брзу и прецизну процену стања пацијента и одређивање приоритета у пружању медицинске помоћи.

Стављање Шанцове крагне

У циљу заштите кичме и спречавања додатних повреда, примењена је шанцова крагна. Правилно постављање ове крагне је кључни корак у стабилизацији вратне кичме, посебно код сумње на повреде главе, врата или горњег дела кичме.
Obuka-SHP-KEDom-DZ-Vrnjacka-Banja-2

Стабилизација кичме КЕД-ом

Један од најважнијих делова вежбе био је коришћење КЕД-а за стабилизацију кичме. Радници СХП су демонстрирали правилну технику постављања и фиксирања КЕД-а, чиме се спречава било какво додатно померање и потенцијално погоршање повреда.

Извлачење из аута

Након стабилизације пацијента, приступило се безбедном извлачењу из аутомобила. Овај поступак захтева високу координацију и стручност како би се пацијент извукао без додатних повреда.
Obuka-SHP-KEDom-DZ-Vrnjacka-Banja-3

Скидање кациге код мотоциклиста

Посебна пажња је посвећена скидању кациге код мотоциклиста, што представља деликатну процедуру. Радници СХП су демонстрирали методе за сигурно скидање кациге уз минимализацију ризика од додатних повреда вратне кичме.
Obuka-SHP-KEDom-DZ-Vrnjacka-Banja-7

Закључак

Ова показна вежба је од великог значаја за континуирану едукацију и усавршавање радника СХП. Практично увежбавање ових критичних процедура осигурава спремност и ефикасност тима у стварним ситуацијама, чиме се значајно повећава шанса за успешну стабилизацију и опоравак пацијената са тешким повредама.