Европска недеља превенције рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце (28. jануар – 3. фебруар 2018. године) се обележава у циљу подизања свести  жена о раку грлића материце и начинима превенције. Препознајући значај ове кампање, службе Патронаже и Гинекологије Дома здравља ,,Др. Никола Џамић” учествовале су у активностима, заједно са Женским центром ,,Милица” и ЗЗЈЗ Краљево. У среду 31.01.2018. године на тргу код Врапца вршена је подела едукативног материјала и пружање потребних информација. Овом недељом преноси се порука о значају доступних мера превенције, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.

„СТОП РАКУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” је слоган којим апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара.

Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у преинвазивној фази. Најефикаснија мера примарне превенције је имунизација против хуманог папилома вируса. Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ.

 

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“7″ sortorder=“45,47,49,46,50,48″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“100″ thumbnail_height=“75″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show as slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]